SVT följde med ett vaccinationsteam då de vaccinerade äldre på särskilda boenden. Foto: SVT

Mycket logistik kring covid-vaccineringen

Publicerad

Hittills så har personer på särskilda boenden i Jönköpings län vaccinerats mot covid-19, från och med denna vecka är det personer som har hemtjänst samt vårdpersonal som får vaccinet.

SVT mötte Jönköping kommuns vaccinationsteam vid deras besök på ett äldreboende i Tenhult. De vittnar om att logistiken med coronavaccin är mycket omfattande.

Distriktssköterskorna Madelene Krantz och Anna Ståhl har arbetat på heltid med att vaccinera människor på särskilda boenden mot covid-19, och arbetsuppgiften är krävande.

– Skillnaden nu är att vi ordinerar detta, annars brukar det vara en doktor som gör det, säger Madelene Krantz.

Corona Jönköping

Krantz berättar att det är mer logistik som måste utföras vad gäller vaccinering mot covid-19 än det vanliga influensavaccinet och samtidigt har patienter många frågor om covidvaccinet. Än så länge har sköterskorna inte vaccinerat någon som fått oönskade besvär.

– Det är mycket dokumentation som ska göras och vaccinationen ska skrivas in i ett nationellt register, säger Madelene Krantz.

”Känns viktigt”

Båda distriktssköterskorna ser på den ovanliga arbetsuppgiften med vaccinering mot covid-19 som något viktigt.

– Det här känns viktigt att göra och det är bra att vi kan lägga all tid på denna vaccinering så att inget av det går till spillo, säger Anna Ståhl.

Se hur vaccineringen mot covid-19 går till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet