”Härbärget nödvändigt för de med dålig hälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de EU-migranter som sökte sig till härbärget som öppnades i Jönköping i helgen var av hälsoskäl i stort behov av att komma in i värmen.

– De är slitna, många har ont i ryggen och i njurarna och kvinnorna drabbas ofta av urinvägsinfektion för att de sitter still hela tiden i kylan. Så att komma in i värmen var absolut nödvändigt för dem, säger Andreas Csobot som är föreståndare för  härbärget.

20 kronor

Elva personer har bott på härbärget i helgen och det var något färre än man trott skulle komma, men i takt med att informationen sprids så är övertygelsen att flera kommer.

Det finns totalt 20 platser och kostnaden ligger på 20 kronor natten. För det får man en madrass på golvet, täcke, kudde, hygienartiklar och kvällsmat och frukost. Och det är mat som till största delen skänkts.

Spelade musik

– Sovsalen släcks klockan elva och på morgonen måste alla vara uppe och ha ätit frukost till 07.20

Vad tyckte de som bodde här?

– De tyckte det var bra. De duschade åt och spelade lite musik innan de lade sig för att sova sin första natt på länge inomhus, säger Andreas Csobot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.