Vindbyarna har tidvis varit hårda över Jönköpings län under söndagen. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: TT

Hårda vindbyar orsakade problem

Uppdaterad
Publicerad

Vinden har under torsdagen tilltagit i länet och nedfallna träd och lösa föremål har gjort att räddningstjänst har fått rycka ut.

Flera larm om träd som fallit har kommit in till SOS. Bland annat föll ett träd utanför Nässjö i trakten kring Anneberg ner och drog med sig en elledning. Och i Huskvarna kom larm om en större antenn som höll på att lossna från en fasad.

SVT:s meteorolog Nitzan Cohen säger att vinden beror på lågtrycket och den torra, lite kallare luften.

– Det är hårda vindbyar på sina håll och det kommer att vara så i stråk under dagen. Vi har ett lågtryck över Skandinavien och när regn passerar brukar det även bli blåst, säger han.

Foto: SVT

Till kvällen ska dock vinden mojna något men lågtrycket ligger kvar ytterligare några dagar.

– Det kommer att bli lite bättre väder på söndag men fram tills dess blir det ingen större skillnad. Det kommer också att bli lite varmare i nästa vecka upp mot 20 grader, men just Jönköpings län får vänta lite på varmluften, säger Nitzan Cohen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.