”Jag vet inte hur länge jag ska sitta här”, säger Hassan. Foto: SVT

Hassan har suttit 112 dagar i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Överfulla fängelser och långa utredningstider gör att tiden i häkte blir längre. Det gör att kraven ökar på personalen att ge de intagna en meningsfull dag och starta processen att leva ett liv utan kriminalitet. Hassan har under sina 112 dagar gjort flera upptäckter om sig själv.

Han heter egentligen något annat. Vi kallar honom Hassan. Han är 24 år och sitter i häkte i Jönköping för ett våldsbrott som begicks i slutet av förra året.

Själv säger han att inte har med brottet att göra. Men det är inte därför vi träffar honom. Vi vill se och höra vad Kriminalvården gör för de intagna, som får sitta allt längre tid i häkten.

– Det är svårt och det blir svårare för varje dag att hantera stressen och att vara stark. Jag vet inte hur länge jag ska sitta här, säger han.

Hassan är inte tidigare dömd för något brott i Sverige. Han har varit här i drygt två år. Varannan vecka är det ny häktesförhandling. I övrigt spenderar han tiden med att jobba i tvättstugan på dagarna och läsa på nätterna. 

– Jag är stressad för allting, vad som händer, för min framtid, för min familj.

Vill satsa på studier

Men under tiden i häkte har han medverkat i den samtalsmodell som Kriminalvården kallar GPS, Goda Positiva Sammanhang. Det har hjälpt honom att öppna sig och berätta vad han tänker och känner, både om det som händer nu och om framtiden.

– I början tänkte jag att det skulle vara svårt att prata med dem som låser in mig på kvällarna. Men vakterna är jättesnälla och gör vad de kan för att få oss att prata. Nu vet jag att jag vill satsa på mina studier. Det är jättepositivt.

Hur tänker du kring att du står inför eventuellt åtal, rättegång och straff?

– Jag försöker att bara tänka positiva tankar. Jag är hoppfull inför framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.