HD tar upp fentanylmål

Publicerad

Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd i det så kallade fentanylmålet, där två bröder dömdes till vållande till annans död efter att ha sålt farliga preparat över internet. Bland de döda finns en person som bodde i Mullsjö.

Åtta personer dog efter att ha använt fentanyl som de köpt av de båda bröderna på en hemsida. Bröderna dömdes, både i tingsrätt och i hovrätt, för grovt vållande till annans död. Rätten ansåg att de var medvetna om att köparna riskerade att dö om de använde preparaten.

Inget liknande mål har prövats i HD

Den yngre av bröderna, i dag 25 år gammal, dömdes till fyra års fängelse och valde att överklaga till Högsta domstolen (HD). HD meddelar nu att de kommer att ta upp målet.

– Det var nästan väntat, för något sådant här mål har inte prövats i Sverige tidigare, säger mannens advokat Jan Freij.

De två varianterna av fentanyl som såldes var inte klassade som narkotika eller hälsofarlig vara vid tiden för försäljningen, vilket bröderna pekat på för att hävda sin oskuld.

Svåra gränsdragningar

Däremot var köparna medvetna om farorna med preparatet, enligt Jan Freij, vilket han anser bör beaktas i skuldfrågan för hans klient. Inte heller är det utrett i målet att målsägarna inte tog en medveten risk, eller att de var likgiltiga inför risken, säger Freij.

– Är det på det viset ska det inte vara vållande till annans död. Det är väldigt svåra gränsdragningar, det är nu det HD ska pröva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.