Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tina Lenartsson och Cornelia Malmberg på hela människan berättar i klippet ovan om hur de tycker att coronapandemin slagit mot Hela människan och utsatta människor. Foto: Simon Fredling Jack/SVT

Hela människan: ”Vi har fått halvera våra sängplatser på akutboenden”

Publicerad

Hela människan verkar för att hjälpa människor i en utsatt livssituation. Under coronapandemins gång har hjälparbetet blivit sämre. Volontärer har tvingats sluta och antalet sängplatser på akutboenden har halverats.

Hela människan har gått miste om nära 80 procent av sina volontärer. Anledningen är att de flesta volontärer har varit över 70 år och därför tillhör en av de riskgrupper som avråds att vara i nära kontakt med människor som de inte lever tillsammans med.

Samtidigt finns det flera restriktioner som Hela människan nu måste ta hänsyn till. Till exempel får utsatta människor som vanligtvis brukar vistas i Hela människans lokaler vissa stunder, inte vara där längre.

I klippet här ovanför berättar hjälporganisationen om känslorna kring att inte kunna hjälpa till i samma utsträckning som förut.

Får hjälp på annat sätt

SVT Nyheter träffade flera av Hela människans brukare i en tunnel strax efter lunchtid under torsdagen när det regnade. Ingen av dem ville ställa upp på en intervju, men de berättade att de nu får hjälp på andra sätt än de tidigare fått. Istället för att äta sin mat inne på Hela människan, hämtar de nu matpåsar och äter på andra platser utomhus.

De brukare vi träffade berättade också att de försöker följa Folkhälsomyndighetens restriktioner så gott det går men att livet inte förändrats särskilt mycket för just dem på grund av coronapandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet