Personal inom hemtjänsten i Jönköpings kommun känner sig hotade av en anhörig till en vårdtagare. Foto: TT

Hemtjänstpersonal slutar på grund av hot från vårdtagares anhörig

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en polisanmälan har en anhörig till en vårdtagare under två års tid utsatt hemtjänstpersonal i Jönköping för hot. Detta har lett till att fem personer sagt upp sig och flera sjukskrivit sig. 

Den anhörige ska enligt anmälan vid flera tillfällen ha kränkt personalen bland annat genom rasistiska kommentarer och rena dödshot. En händelse i januari polisanmäldes eftersom den anhörige då hotade att skjuta personalen. 

Hoten har inte verkställts, men de ständiga trakasserierna och anmärkningarna på hur hemtjänstpersonalen utför sitt arbete, har blivit ett stort arbetsmiljöproblem står det i en anmälan till Arbetsmiljöverket. Flera har sjukskrivit sig och fyra personer har sökt stöd hos psykolog. Fem personer som slutat har uppgett att situationen med den anhörige är orsaken.

Nekar till anklagelserna

Den brottsanklagade mannen säger till P4 Jönköping att han inte har hotat någon och han har själv gjort en motanmälan.

Trots att vissa åtgärder har vidtagits av arbetsgivaren anser Kommunals skyddsombud att tillräckligt inte gjorts för att lösa situationen. Därför begärs nu ingripande från Arbetsmiljöverket.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.