Hälften av de 22 deltagarna på utbildningen är kvinnor. Foto: Philip Naskret / SVT

Hemvärnet lockar fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker sig till hemvärnet och går igenom militära grundutbildningar. På Ing 2 i Eksjö märker de en ökning av framför allt kvinnliga hemvärnsfrivilliga.

Den militära grundutbildning för frivilliga riktar sig till personer som inte genomgått värnpliktsutbildning tidigare. De ska bli aktiva i hemvärnet som specialister, alltså som sjukvårdare eller fordonsförare.

Utbildningen skiljer sig från övriga försvarsmakten eftersom hälften av deltagarna är kvinnor. Annars ligger andelen på runt 15 procent kvinnor.

– Det är en upplevelse och man får lära sig att samarbeta mycket. Man lär sig även hjälpa till i samhället om det händer saker. Jag har alltid varit intresserad av de militära, men vågar inte jobba utomlands, säger Sofie Nilsson, 18, som är en av deltagarna. 

Vad är det som lockar?

– Det har alltid varit intressant och man känner sig kanske lite tuffare.

Lär sig vapenhantering

I dag lär sig de blivande deltagarna i hemvärnet vapenhantering. Eftersom de ska vara specialister och inte strida är syftet med vapenträningen att de ska kunna skydda sig själva och skadade soldater. 

Sofie Nilsson pluggar annars naturvetenskapligt program på gymnasiet och att skjuta med skarpladdat vapen är nytt för henne.

– Det känns kul. Man har respekt för vapnet och det är häftigt att kunna hantera något så farligt, säger hon.

”Behöver mer kvinnor”

Enligt Thomas Nordhjelm, ställföreträdande kurschef, söker sig fler kvinnor numera till militären.

– Jag tycker det är väldigt bra eftersom stämningen blir bättre i grupperna. Min åsikt nuförtiden är att vi behöver mycket mer kvinnor inom försvarsmakten, säger han.

Har den åsikten förändrats?

– Ja, absolut. Förr var värnpliktsförsvaret bara killar och det är helt annorlunda i dag vilket är positivt, säger Thomas Nordhjelm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.