Så utses bästa skyttarna. Foto: SVT

Hemvärnet skjuter loss i Eksjö

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har strax över 300 deltagare från alla hemvärn runt om i Sverige tävlat i AK4 och pistol 88. Man tävlar individuellt och i lag för att se vem och vilka som är de bästa skyttarna i landet.

– Vi har soldater från alla våra 40 bataljoner över hela Sveriges yta som är här för att tävla och göra upp om vem som är den bästa skytten och bästa laget i de här olika klasserna, säger Roger Nilsson, ställföreträdande rikshemvärnschef.

Syftet med tävlingen är att stimulera hemvärnssoldaternas färdigheter med vapen.

– Våra soldater ska kunna skydda och bevaka objekt även i fredstid. För att göra det måste man vara duktig med sitt vapen och det är därför vi har lagt in tävlingar för att stimulera ännu mer till att träna, säger Roger Nilsson.

Danny Fröberg, hundförare från Dalarna, har ställt upp flera år i rad och tycker det är en omväxlande tävling.

– Du får in alla momenten, både med precision, snabbhet och målväxling, så att du prickar olika mål i olika riktningar och avstånd, säger Danny Fröberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.