Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halvägs in i graviditeten förlorade Emma Andersson sina tvillingsöner. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: Linda Mathillas/SVT

Hennes pojkar dog i magen – region Jönköping utreder händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Emma Andersson från Forsheda under mer än två veckors tid sökte vård för extrem smärta i rygg och mage missade både vårdcentral och kvinnoklinik att hennes tvillingar drabbats av TTS, tvillingtransfusionssyndrom.

I somras var Emma Andersson halvvägs in i graviditeten när hon sökte vård på kvinnokliniken i Värnamo. Hon hade fått svårt att andas och hade ont i både mage och rygg och dessutom ett svullet ben som senare skulle visa sig vara en blodpropp.

Misstänkt inflammation i revbenen

Kvinnokliniken kopplade inte symtomen till graviditeten och skickade henne i stället till vårdcentralen i Smålandsstenar där man misstänkte inflammation i revbenen. Hon fick smärtstillande läkemedel men det hjälpte inte, och nästan dagligen hörde hon av sig till kvinnokliniken. Emma har sedan tidigare två komplikationsfria förlossningar.

Efter drygt två veckor, i samband med ett ultraljud, upptäcktes att enäggstvillingarna som delade på samma moderkaka utvecklat TTS. Emma och hennes sambo skickades till Karolinska Universitetssjukhuset som är den enda klinik i landet som utför laserbehandling, men dagen innan operationen ska göras går vattnet och tvillingpojkarna föds.

– Vi fick höra att prognosen såg jättebra ut så vi tänkte att vi äntligen skulle få hjälp.

”Hade redan somnat in”

Under förlossningen förlorar Emma mycket blod och tvingas till operation.

– När jag kommer upp efter operationen har de redan somnat in. De var så underutvecklade. Den ena pojken hade börjat utveckla hjärtsvikt och det är en komplikation man kan få när man går med det här syndromet för länge, berättar Emma.

Kvinnokliniken i Värnamo vill inte uttala sig om det enskilda patientfallet men har lämnat en skriftlig kommentar.

– Vi beklagar den tragiska utgången och tänker på familjen. Vi tar händelsen på stort allvar och har inlett en intern utredning för att gå igenom händelseförloppet. Innan utredningen är klar har vi ingen möjlighet att kommentera ärendet ytterligare, säger Anna Hallberg, verksamhetschef vid kvinnokliniken.

Se Emma berätta mer i klippet ovan.

I Sverige är ca 1000 graviditeter per år tvillinggraviditeter och ca 1/3 av dessa är enäggstvillingar.

Majoriteten av enäggstvillingarna delar på en moderkaka, vilket i ca 10-15% av dessa graviditeter kan leda till obalans i kärlförbindelsen mellan navelsträngarna.

Det leder i sin tur till att den ena tvillingen blir ”undervätskad”, alltså får inget fostervatten och ingen synlig urinblåsa.

Den andra tvillingen blir i stället ”övervätskad” och får för mycket fostervatten och stor urinblåsa. Detta tillstånd kallas tvillingtransfusionssyndrom (TTS).

Om tvillingtransfusionen inte behandlas kan den leda till att en eller båda fostren dör inuti livmodern.

Laserbehandling:

Karolinska Universitetssjukhuset är den enda klinik i landet som utför laserbehandling vid TTS, vilket de arbetat med sedan 2001. Efter en laserbehandling överlever bägge fostren i mer än 50 procent av fallen, och ett foster överlever i mer än 80 procent av fallen.

Källa: Karolinska Universitetssjukhuset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.