När Henrik tänkte bege sig hem från norrskensjakten tilltog himlafenomenet plötsligt i styrka. Foto: Privat

Henrik såg hur himlen blev grön – förevigade det magiska norrskenet över Vättern

Uppdaterad
Publicerad

När Henrik Berglind från Huskvarna läste att det var gynnsamma förhållanden för norrsken tog han sig snabbt ner till Vätterstranden för att försöka fotografera det mytomspunna himlaskådespelet. När bilderna var tagna och han hade packat ihop ökade plötsligt intensiteten kraftigt i norrskenet.

– Jag är glad att jag hade tålamod och stannade kvar, säger Henrik Berglind till SVT Nyheter.

Det var efter ett tips i en Facebookgrupp som fotografintresserade Huskvarnabon först läste att norrsken skulle kunna synas långt ner i landet under söndagskvällen. Efter en stunds grubblerier bestämde han sig för att försöka föreviga ögonblicket med sin kamera och tog sig ner till Vätterstranden i Huskvarna. Han ångrar sig inte.

På Facebook och Instagram är det nu många som fascinerats över bilderna från den välkända vyn över Vättern och med E4:an i bakgrunden.

Till en början syntes norrskenet inte lika starkt. Foto: Privat

– Det har varit mycket hejarop efter bilden, berättar han för SVT Nyheter.

Fotografens bästa tips

Henrik Berglind är en van hobbyfotograf och har haft förmånen att se flera norrsken. Han avslöjar också en detalj som inte är ovanlig vid just fotografier av norrsken:

– Med blotta ögat såg man först bara ett svagt skimmer förutom när det blev lite kraftigare, då kunde man se lite grönt. Kameran uppfattar mycket mer färg än ögat.

Tålamod var nyckeln till den fantastiska norrskensbilden, menar fotografen Henrik Berglind. Foto: Privat

Har du något tips till alla oss andra som också vill ta en fantastiskt bild på norrsken?

– Följ grupper som rapporterar om var det blir norrsken, hitta en mörk plats och ha tålamod!

Så funkar norrsken

  • Norrskenet (aurora borealis) är ett fascinerande skådespel som uppstår när laddade partiklar slungas ut från solen och träffar atmosfärens yttersta skikt.
  • Från solen skickas ständigt en vind av plasma, det vill säga laddade partiklar, främst elektroner och protoner ut i solsystemet.
  • När partiklarna når jordens yttersta atmosfär kolliderar de med molekyler och atomer som finns i atmosfären, till exempel kväve och syre.
  • I samband med kollisionerna hamnar atomerna i ett mer energirikt tillstånd. När atomer och molekyler sen återgår till sina normala tillstånd avger de den extra energin genom att ett ljus sänds ut vilket sen visar sig som ljusfenomen kring polerna, norrsken och sydsken aurora australis).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.