– Jag har varit på ungdomsbegravningar på grund av drogmissbruk. Jag vill inte gå på fler, säger Per Tjärnström är ungdomsbehandlare på Eksjö kommuns öppenvård. Foto: SVT

Hit kommer Eksjöungdomarna som gripits med droger

Uppdaterad
Publicerad

Per Tjärnström har arbetat med ungdomar som använder droger i över 30 år. Han är en av dem som tar emot ungdomarna när de kommer till socialtjänsten i Eksjö kommun.

I takt med att Höglandspolisen intensifierat sitt arbete mot narkotika grips allt fler unga för innehav och eget bruk. En del är så unga som 13-14 år.

– I början är det mycket ”ja, ja, det säger du bara för att du är vuxen. Du fattar ju inte”, berättar han. Och jag förstår, det är inte så kul att behöva gå till en ”socgubbe”, säger Per Tjärnström på socialtjänsten.

När en ungdom tas in till polisstationen kontaktas samtidigt föräldrar och i de fall då ungdomarna ertappas med narkotika, görs en orosanmälan till socialtjänsten.

– Femtonåringar är inte ovanligt att vi tar in, säger Andreas, som är gruppchef för Höglandspolisens fokusgrupp mot narkotika.

– Jag tycker att samhället har blivit bättre på att ta hand om ungdomarna. Det finns någon som fångar upp dem. Vi släpper aldrig ut en ungdom som vi sett har narkotika i kroppen, på gatan efter att vi har pratat med den, säger Andreas.

Träffas i grupp

Till socialtjänsten kommer både ungdomar som ertappats av polisen och de som kommer med sina föräldrar, där man insett att droger eller alkohol blivit ett problem. Det görs en individuell plan och ofta får ungdomen ett program på tre eller sex månader.

– Det är lättare att motivera ungdomar som har ett nätverk av stöttning. Men tiden är knapp. Det tar tid att bygga upp en relation och den krävs för att man ska kunna nå ungdomarna. Det klarar man inte på tre månader, säger Per Tjärnström

Men tiden är inte den enda faktorn. De drogliberala vindarna genom samhället gör att det ibland är svårt att få föräldrar att inse hur allvarligt det är.

– De ungdomar som får dricka alkohol hemma har en lägre gräns för att prova andra saker. Och många föräldrar använder själva droger i någon form. Det finns missbrukare i alla samhällsklasser idag.

– Jag har varit på ungdomsbegravningar på grund av drogmissbruk. Jag vill inte gå på fler. Jag vill möta ungdomarna där de är och se till att de blir en viktig del av samhället.

Tre tips för att skydda ditt barn från droger 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.