Fallolyckor är den enskilt största skadehändelsen hos äldre. Foto: TT

Hjälp i hemmet efter sjukhusvistelse

Publicerad

Allt fler kommuner i länet arbetar med att ge personer, som skrivits ut från en längre sjukhusvistelse, hjälp i hemmet att rehabilitera sig. I Gislaved har kommunen nu i veckan startat med trygghetsteam för att öka möjligheten att bo kvar hemma efter exempelvis en hjärtinfarkt.
– Man rehabiliteras snabbare i sitt hem, säger Kim Modeén som är sjuksköterska i hemgångsteamet.

Teamet är till för de personer som känner en oro och ängslan inför att komma hem till sin bostad efter en tid på sjukhus. Därför startades i måndags verksamheten Trygg hemgång i Gislaveds kommun.

Det betyder att den som har behov av hjälp och stöd i hemmet efter att ha blivit utskriven från sjukhuset kan få det av hemgångsteamet.

– På ett sjukhus finns det personal dygnet runt. Det kan vara svårt att komma hem till vardagen efteråt. Speciellt om man inte är helt återställd. Att vi nu kan erbjuda hjälp med praktiska saker och någon att prata med så fort man kommer hem känns väldigt bra och är en viktig service, säger Carina Helgesson-Björk, socialchef.

Flera olika funktioner

I teamet ingår biståndshandläggare, undersköterska, sjuksköterska, sjukgymnast och arbetsterapeut. Hjälpen och stödet samt vård- och omsorgsplaneringen sker i hemmet.

Kim Modeén berättar att många personer som är på väg att bli utskrivna från sjukhuset pratar med sina anhöriga och känner att det är omöjligt att komma hem. Nu är hon glad att det med kommunens nya arbetssätt finns hjälp och stöd att få.

– Jag tror på Trygg hemgång eftersom en utredning i det egna hemmet skapar en ökad trygghet. Där känner sig vårdtagaren hemma och får bra förutsättningar att bli återställd.

Pengar från staten

Trygg hemgång är ett länsövergripande arbetssätt där flera kommuner redan varit igång ett tag och andra, precis som Gislaveds kommun, är i startgroparna.

Det finansieras av de så kallade välfärdsmiljarder som staten delar ut till landets kommuner. Gislaveds Kommunfullmäktige har gett socialnämnden 5 miljoner kronor för att starta och driva hemgångsverksamheten.

Kan alla som behöver vård på ett sjukhus känna sig trygga när de blir utskrivna och får åka hem till Gislaved sedan?

– Ja det är vår ambition, säger Carina Helgesson-Björk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer