Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jörgen Ruther, verksamhetsledare för Samhjälp, lämnar över nycklarna till ambulansen till Yuriy Voloshyn, direktor för hjälporganisationen Zoria Nadii i Ukraina. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Ambulans från Jönköping på väg till krigsdrabbade Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands annektering av områden i Ukraina kan leda till en eskalering av konflikten och Yuriy Voloshyn, direktor på hjälporganisationen Zoria Nadii, fruktar att vintern kan bli svår i stora delar av landet.

– Vi är beroende av gas för att värma upp många hus och i Ukraina kan vi ibland få ner mot 20 minusgrader.

Han är i Sverige för att hämta en ambulans, som Region Jönköping har skänkt via hjälporganisationen Samhjälp. I nästa vecka ska han köra ner den till Ukraina.

Och när Rysslands annektering av vissa av de östra delarna av Ukraina kommer på tal, skakar Yuriy Voloshyn på huvudet.

– Putin kommer inte nöja sig med det, han vill ha mer, förklarar han.

Yuriy Voloshyn är pastor i en Pingstförsamling och direktor för hjälporganisationen Zoria Nadii, som ser till att hjälpen från bland annat Sverige, når ut till de som behöver den mest. Det är dock svårt att få ut hjälpen till de områden som är hårdast drabbade av kriget just nu.

Tonvis med förnödenheter

Sedan kriget inleddes den 24 februari i år har Samhjälp i Jönköping skickat 18 långtradare med förnödenheter till Ukraina. Det har varit bland annat mat, sjukvårdsutrustning och hygienartiklar.

Nu skickas en ambulans, som inte längre får användas i Region Jönköping, till Ukraina där behovet är stort.

– Det finns ju regler för hur länge ambulanserna får användas i Sverige, men vi har ju sett att de kan rulla ytterligare 40 000 mil om de servas på ett bra sätt, säger Jörgen Ruther, verksamhetsledare på Samhjälp.

I klippet ser du honom visa ambulansen för Yuriy Voloshyn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer