Här kommer Åsa Spjuth på hjärtcykeln Foto: Maria Sandblom/SVT

Ryhov räddar liv med unik hjärtcykel

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtcykelansvarig Åsa Spjuth rycker i snöret som öppnar dörren, innan hon åker ut i korridoren med Ryhovs unika hjärtcykel. Det är en ombyggd permobil som rycker ut så fort de får ett larm om hjärtstopp.

Det var 2004 som värdpersonalen på intensivvårdsavdelningen önskade en bättre organisation vid hjärtstopp. Därför börjades en slags sparkcykel användas när en person fick ett hjärtstopp på sjukhus.

På så sätt kunde de ta sig snabbare till platsen där hjärtstoppet hade inträffat. Men för ett par år sedan föddes idén om att istället bygga om en permobil som kunde ersätta sparkcyklarna.

– Vi kan ha med oss mer utrustning, säger intensivvårdssjuksköterska Åsa Spjuth och visar vad som finns där bak på hjärtcykeln som är speciellt utformad för Åsa och hennes kollegor.

Har ett hjärtteam

Hjärtcykeln är bemannad dygnet runt av en sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen.

– Tillsammans med en narkosläkare och en medicinläkare, ingår sköterskan i ett hjärtteam, berättar hon och förklarar att de under förra året fick rycka ut på 140 hjärtsopp runt om på sjukhuset.

På platsen finns det, i de flesta fall, en hjärtstartare som de använder sig av. När livet sedan är räddat har de med sig utrustning för att kunna bedriva vården precis efter hjärtstoppet.

Finns en back-up

Hjärtcykeln har hittills inte slutat fungera men hon tror det är större sannolikhet att en hiss skulle lägga av. Och skulle det bli så, finns det en back-up-plan.

– Eftersom hjärtstartare finns på alla ställen tar vi det viktigaste i handen och springer, menar Åsa.

Är detta en dyr investering?

– Ja, naturligtvis. Syftet är så betydelsefullt för alla på sjukhuset, för det är liv som står på spel, avslutar Åsa Spjuth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.