Skador efter granbarkborrens framfart. Foto: Mats Carlén, Skogsstyrelsen.

Höglandet hårt drabbat av granbarkborre i sommar

Publicerad

En inventering av angrepp på träd gjorda av granbarkborren som Skogsstyrelsen gjort tillsammans med skogsbruket i Götaland, visar att Jönköpings län har drabbats hårt.

Den varma och torra sommaren gynnade utbredningen av granbarkborren och sammanlagt har 2,5 miljoner kubikmeter skog angripits i Götaland.

Enligt Skogsstyrelsen är 518 000 kubikmeter skog angripen i Jönköpings län och värst drabbat är Höglandet.

 – Skogsägare i de berörda områdena behöver nu vara på tårna. Det gäller att ha koll på var angreppen finns och sedan kontakta sina ombud för att kunna avverka och få ut de angripna träden så fort som möjligt och därmed begränsa spridningen, säger Mats Carlén, regional skadesamordnare för Region Syd på Skogsstyrelsen.

”Läget är allvarligt”

Inventeringen genomfördes under första halvan av november på nästan 500 referensfastigheter i regionen från Östergötland och Västra Götaland i norr till Skåne i söder. Förutom Höglandet i Jönköpings län är även Kalmar och Blekinge samt delar av Kronoberg och Skaraborg hårt drabbat.

– Den här omfattningen har vi inte sett tidigare och läget är allvarligt. Men vi har en plan och en samordning tillsammans med skogsbruket för att möta det här, säger Mats Carlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.