Taxichauffören Leonard Saltzmann är inte jätteorolig för att smittas av coronaviruset. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Högre risk att smittas av corona i serviceyrken

Publicerad

Personal inom serviceyrken löper ökad risk för att smittas av coronaviruset än övriga grupper. Mest utsatta är taxichaufförer konstaterar Folkhälsomyndigheten i en rapport.

– Jag är ändå inte särskilt orolig, de flesta följer myndigheternas rekommendationer och är hemma när de är sjuka, säger taxichauffören Leonard Saltzmann.

Förutom vårdpersonal så finns det en rad andra yrkesgrupper som är extra exponerade för viruset, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är serviceyrken som butikspersonal, restaurangpersonal, städare, bussförare, väktare och ordningspersonal. Högst risk är det för taxichauffören som i snitt löper 4,8 gånger högre risk att smittas av corona än övriga yrkesgrupper.

Risker även för butikspersonal

På Pressbyrån vid järnvägsstationen i Jönköping är personalen medvetna om riskerna.

– På en järnvägsstation rör det sig mycket människor som kommer från olika platser. Det är ju en ökad risk, säger Elvin Nawzad, som jobbar där.

I butiken har de vidtagit en rad åtgärder för att minska riskerna för smittspridning. De har satt upp plastvisir vid kassorna, har handsprit tillgängligt och personalen använder dessutom plasthandskar.

– Sedan försöker vi se till att det inte är för mycket människor inne i butiken samtidig, säger Elvin Nawzad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.