Foto: SVT

Högskolan i Jönköping får civilingenjörsutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska högskolan i Jönköping får till hösten en civilingenjörsutbildning i Industriell produktframtagning. Det är högskolans första civilingenjörsutbildning.

– Utbildningen har en unik internationell profil och ett starkt stöd från regionens företag, säger Ingrid Wadskog som är VD för Tekniska Högskolan i ett pressmeddelande.

Stöd från företag

Även tidigare har det funnits högre utbildningar för ingenjörer vid högskolan i Jönköping eftersom de har kunnat kombinera en kandidat- och masterexamen vilket motsvarar en civilingenjörsexamen.

– Men civilingenjör är ett mycket starkt varumärke som värderas högt av både studenter och arbetsgivare, och därför tog vi beslutet att ansöka om examensrätt, förklarar Ingrid Wadskog.

Högskolan i Jönköping har även fått stöd från ett 60-tal företag i området gällande ansökan.

– Näringslivets engagemang signalerar att vi är starka i vårt genomförande och bidrog till att regeringen gav oss förtroendet, konstaterar Ingrid Wadskog.

Möjlighet till utlandsstudier

Så här säger Johan Karltun, som är programansvarig, om den nya utbildningen:

– Det här är en civilingenjörsutbildning som integrerar produkt- och produktionsutveckling i en och samma utbildning, och därmed kan bidra till att företagen blir mer effektiva. Den har också ett unikt erbjudande inom internationalisering. Studenterna ges möjlighet att studera upp till två och en halv termin utomlands. Vi samarbetar med campus runtom i världen där också svenska företag finns närvarande.

Ansökningstiden till den nya civilingenjörsutbildningen i Jönköping öppnar på torsdag och stänger den 15 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.