Anita Hansbo, vd högskolan och Ann-Mari Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande, på dagens presskonferens.

Högskolan förlägger utbildning till Gränna

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan i Jönköping kommer att förlägga en förutbildning för internationella studenter i Gränna.

Samtidigt som styrelsen för Grennaskolan meddelade att högstadie- och gymnasieutbildningen kommer att avvecklas höll kommunalråden i Jönköping och högskolans vd Anita Hansbo en presskonferens. Där presenterade de att högskolan har långtgående planer på att starta en förutbildning för internationella studenter, och här vill man nu inleda ett samarbete med Jönköpings kommun.

– Jag tror det blir jättebra. Detta är ett tillskott till högskolans internationella profil och något som gynnar högskolan och kommunen tillsammans, säger högskolans vd Anita Hansbo.

Grennaskolans framtid

Utbildningen inleds som ett pilotprojekt våren 2016 och kommer att omfatta 60 studenter. Pilotutbildningen förläggs till Gränna och  studenterna kommer både bo och studera vid Grennaskolan. På Grennaskolan har man även erfarenhet av att undervisa internationella studenter sen tidigare, i och med att man varit ett av landets tre riksinternat.

– Det blir väldigt gynnsamt för att kunna starta upp den här verksamheten samlat, med undervisningslokaler och bostäder på samma plats, säger Anita Hansbo.

–Det här är en win-win-situation för alla parter, säger kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (C) efter att överenskommelsen presenterades.

Stor efterfrågan från Asien

På sikt hoppas Högskolan i Jönköping hitta en permanent lösning med en förutbildning som totalt rymmer mellan 300 och 500 internationella studenter, men då kommer utbildningen behöva förläggas på fler platser än Gränna.

– Vi vet att det finns ett intresse från flera länder. I de asiatiska länderna är intresset stort för man behöver komplettera sin engelska. Och där växer utbildningssystemen så fort så de hinner inte med att bygga ut sitt eget system, därav efterfrågan, säger Anita Hansbo.

Nedläggning har diskuterats

Framtiden för Grennaskolan har annars varit osäker. Skolan, som ägs av Jönköpings kommun, har länge brottats med ett vikande elevunderlag, och man har visat ett negativt ekonomiskt resultat under flera års tid. Förra året stod det också klart att skolan tappar sin särställning som riksinternat 2016, vilken får en rad konsekvenser för verksamheten. Dels förlorar skolan de statliga bidrag man tidigare fått, och dels har kommunen inte rätt att driva skolan vidare i dess nuvarande form, som friskola.

I en utredning som Jönköpings kommun själva gjorde våren 2015 presenterades tre tänkbara alternativ:

1. Sälj hela eller delar av skolan till annan aktör

2. Driv skolan vidare som kommunalt gymnasium, men i kraftigt nedbantad version.

3. Avveckla skolan.

Nytt kapitel för Gränna

Ett samarbete med högskolan av den här typen diskuterades redan då, och i och med att man nu kommit överens om en lösning ser framtiden för Grennaskolan som institution ut att vara tryggad. Än så länge är inget formellt avtal tecknat, men man har kommit väldigt långt i diskussionerna och enligt Anita Hansbo återstår bara några enstaka detaljer. Såväl den politiska majoriteten som oppositionen i kommunen ställer sig bakom lösningen.

– Vi tycker detta är en utomordentligt bra lösning för Grennaskolan. Från kommunledningens sida har vi varit överens om att vi vill utveckla verksamheten. Nu skriver vi ett nytt kapitel i Grennaskolans historia, säger kommunalrådet Ilan de Basso (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grennaskolans framtid

Mer i ämnet