Foto: SVT/Arkiv

Högsta hyran i Vaggeryd

Publicerad

Medelhyran är högst i Vaggeryd och lägst i Eksjö. En hyreslägenhet på 70 kvadrat kostar drygt 6000 kronor, vilket är i nivå med riksgenomsnittet i landet.

Det skiljer tusentals kronor i månadshyra för en hyreslägenhet mellan landets kommuner. 70 kvadratmeter kostar i snitt 4.200 kronor i Bjurholm, men 7.800 kronor i Solna. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

– Det finns betydande hyresskillnader i Sverige, vilket många inte tror. Det beror på att det inte finns någon hyresreglering, utan hyrorna är framförhandlade varje år. Det sätter sina spår, säger Love Börjeson, senioranalytiker på Hyresgästföreningen.

Lägst i Eksjö

I Jönköpings län är det Vaggeryd som har högst hyror, enligt siffrorna från SCB. 6090 kronor kostar en lägenhet på 70 kvadrat. Habo ligger näst högst med 5950 kronor. Det kan jämföras med Eksjö där det är en tusenlapp billigare, 5040 ligger hyran på där. Mullsjö och Sävsjö ligger också lågt jämförelsevis med hyror på 5110.

Uppgifter saknas från Aneby, Gislaved och Tranås kommuner.

Dyrt vid kusten

Nyhetsbyrån Siren har beräknat medelhyran för 70 kvadratmeter genom att multiplicera kvadratmeterhyran med 70. Rikssnittet ligger på 6.300 kronor i månaden.

– Storstadsområdena Stockholm, Malmö och Göteborg ligger högt. Även kusterna är dyrare generellt sett. Det är även dyrare i universitetsstäder i förhållande till kringliggande kommuner. I städerna ser man att det är dyrast i mitten och billigare längre ut, säger Love Börjeson.

HYRAN I DIN KOMMUN

Visa

ANEBY         Uppgift saknas

EKSJÖ         5040

GISLAVED   Uppgift saknas

GNOSJÖ      5320

HABO          5950

JÖNKÖPING 5740

MULLSJÖ     5110

NÄSSJÖ       5250

SÄVSJÖ       5110

TRANÅS      Uppgift saknas

VAGGERYD 6090

VETLANDA  5250

VÄRNAMO   5530

Källa: SCB

Hyra för 70 kvadratmeter, kr/kvm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer