Högt tryck på ettor

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månaderna har det varit högt tryck vid försäljningen av ettor i Jönköping. Det finns exempel där ettor gått för runt två miljoner kronor och har sålts för i stort sett samma pris som större lägenheter i samma bostadsområde.

– Den stora efterfrågan på ettor inför skolstarten har definitivt gjort att priskurvorna har pekat uppåt de senaste tre månaderna, säger fastighetsmäklaren Jan Windolf på Svensk fastighetsförmedling.

Samtidigt som det rapporteras att prisökningen på bostadsrätter i Sverige ser ut att ha planat ut kommer en sammanställning av de senaste tre månadernas försäljningar som visar på en uppgång i länet. I Jönköping har inte minst ettorna gått upp i pris under sensommaren och hösten.

Störst ökning i landet

Under de senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter stigit med 15 procent i Jönköping och i Nässjö kommun med 24 procent. I Nässjö är det den största prisökningen i hela landet.

LÄS MER: Avmattning på bomarknaden i september

– Den kraftiga prisökningen på bostäder i Nässjö under det senaste året har ett tydligt samband med den väg som har byggts mellan Jönköping och Nässjö. Bättre kommunikationer underlättar för pendlare och utanför Jönköping, i till exempel Nässjö, får du nu betydligt mycket mer bostad för samma peng, säger Jan Windolf.

Köparens marknad

Samtidigt kommenterar Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling, att det generellt i landet är köparens marknad för bostadsrätter.

– Sammantaget är det ändå tydligt att vi nu går mot en marknad som främst kommer att gynna köparna, säger han.

LÄS MER: Sverige bygger för mycket – risk för fastighetskrasch

Lägre årsuppgång

Dagens siffror från Mäklarstatistik visar de senaste tre månadernas prisutveckling. Men även om det som i fallet Nässjö har varit en prisuppgång med 24 procent på tre månader är inte årsuppgången lika stor. Jämfört med hur priserna låg i kommunen för ett år sedan har bostadsrätterna gått upp med 21 procent de senaste tolv månaderna, alltså en lägre siffra än kvartalsuppgången.

För Jönköping är årsuppgången 17 procent jämfört med kvartalsuppgången på 15 procent.

Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter Jönköping att Tranås har varit den kommun där priserna procentuellt har ökat mest de senaste fem åren.

LÄS MER: Bostadsrätter i Tranås ökade mest i pris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.