Hör Wilma Qvist berätta om den nya tjänsten Foto: SVT

Hon är Grännas nya ”brandsköterska”

Publicerad

Bristen på deltidsbrandmän är stor, totalt saknas runt 2 500 deltidsbrandmän i landet. I Gränna, strax norr om Jönköping, har räddningstjänsten och äldreomsorgen gemensamt tagit fram en ny tjänst för att locka fler till båda yrkena.

Det kan tyckas vara stora kontraster. Larmet som går vid en stor trafikolycka och larmet från en vårdtagare på äldreboendet som behöver hjälp att komma ut i dagrummet.

Men i Gränna tror man sig ha hittat den perfekta lösningen på bemanningsproblemen hos både äldreomsorg och räddningstjänst. Hon heter Wilma Qvist och är först ut i kommunen att få den nya kombinerade tjänsten.

Larmet går

– Jag har varit intresserad av räddningstjänsten tidigare, men inte vetat i vilken riktning. Nu blev det en push att testa, säger hon. 

På många mindre orter har arbetstillfällen försvunnit och många pendlar till sina arbeten. Det gör att deltidsbrandkåren har svårt att hitta personal som kan inställa sig snabbt när larmet går. Att kombinera en tjänst inom omsorgen med deltidsbrandkåren finns på flera platser, bland annat i Vaggeryd och även i Habo förs diskussioner om ett liknande upplägg.

– Det har stora fördelar, säger Kenneth Hermansson, platschef vid Räddningstjänsten i Gränna. Mycket av vårt arbete handlar ju om sjukvård, vid till exempel bilolyckor, och då är Wilmas kunskaper som undersköterska viktiga.

Ser fram emot adrenalinkicken

För Wilma som jobbat som undersköterska i några år blev tjänsten ett välkommet lyft. Så fort hon är klar med sin utbildning kommer hon vissa veckor jobba som vanligt på äldreboendet, men med ständig beredskap för att det kan komma ett larm som gör att hon måste vara på brandstationen inom fem minuter. 

– Det ser jag fram emot. Lite adrenalin på det vanliga jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.