Foto: Lovisa Salminen

Lovisa lärde barn i Kenya att simma

Uppdaterad
Publicerad

I vintras åkte hon till Kenya för att lära barn att simma. Nu är Lovisa Salminen tillbaka hemma i Tranås och i simhallen. Men hon längtar redan tillbaka.

I ett par månader tillbringade Lovisa Salminen vardagen i Kenya, där hon i en nybyggd pool fick lära barn att simma. Hon hade innan dess på olika vis samlat in pengar hemma i Tranås för att finansiera bygget av simbassängen, som byggts på barnhemmet.

Barnen där hade ett behov av meningsfulla aktiviteter och i mitten av januari åkte Lovisa Salminen till Kenya för bedriva simundervisning för barnen.

– De var jätteglada, tjatade hela tiden om ”när ska vi simma, när ska vi simma?”, säger hon och berättar att det var några som lärde sig ett simma några meter.

Nya idéer

Hon höll i simskolan ungefär en månad, innan det blev en regnperiod och det inte gick att bada. Då gjorde hon bland annat hembesök, vilket är något hon skulle vilja göra igen.

– Det var barnen i slummen jag besökte och det har verkligen satt sig i hjärtat på mig. Så dem kanske jag skulle vilja göra nåt mer för, säger hon och menar att det är bara en av de idéer hon har för projektet i Kenya i framtiden.

Mycket kontraster

Under tiden på barnhemmet fick Lovisa uppleva en hel del kontraster. En period hade de varken vatten eller el. Men det var också andra skillnader när det gäller levnadstandard som de saknade jämfört med Sverige. Ändå kan hon inte säga att Sverige har det fullt så mycket bättre.

– Det var många tankar som snurrade när jag kom hem. De lever i överflöd av kärlek till varandra medan vi har alla grejer vi behöver, ändå är många inte glada, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.