Eliza Madlycke med sina två döttrar, Hedvig och Sirid. Foto: Sandra Wennergren/SVT

Hon födde barn trots cancer

Uppdaterad
Publicerad

Eliza Madlycke i Kaxholmen i Jönköping var gravid när hon fick reda på att hon hade bröstcancer. Trots att hon skulle genomföra behandling med cellgifter valde hon att fullfölja graviditeten.

– Jag kände en knöl i det vänstra bröstet och förstod ganska direkt att det var något som inte stämde. Efter några vändor kom jag till vårdcentralen där läkaren fort såg att det var något. Graviditeten gjorde så att tumören växte för den var 100 procent hormonkänslig, säger Eliza Madlycke.

Den 11 april 2016, på dottern Hedvigs ettårsdag, fick Eliza beskedet som skulle förändra livet för henne och maken Petter. Hon var då 32 år och hade cancer.

– Jag tänkte bara att nu kör vi, det här ska bort. Jag tänkte aldrig att jag kunde skulle dö, men jag var kanske lite orolig över att Sirid skulle skadas i magen. Samtidigt kändes det lugnt efter alla kontroller, säger hon.

Gravid och cancer

Eliza Madlycke väntade då sitt andra barn och trots cancerbeskedet var det ingen större tvekan om att hon skulle fullfölja graviditeten.

– Jag frågade om det går att vara gravid under tiden. Ja, sa de. Det handlade om valet mellan bröstet eller barnet. Och då var det bara att ta bort bröstet och behålla barnet, säger Eliza.

En vecka efter beskedet opererades ena bröstet bort. När graviditeten nått vecka 14 kunde hon börja  behandlas med cellgifter, före det hade barnet kunnat ta skada. I vecka 35 föddes Sirid, fullt frisk. Sen var det dags för mer cellgifter och även strålning.

Nu ska Eliza gå på antihormonbehandling i nästan nio år till och det är inte förrän då som hon kan bli helt friskförklarad.

Sirid var räddningen

Eliza menar att Sirid räddade livet på dem båda eftersom tumören växte snabbare på grund av graviditeten. Annars kanske den inte hade upptäckts så pass tidigt.

Se hela teve-inslaget här: Eliza födde barn trots cancer

Aldrig har hon ångrat att de behöll barnet. Eliza tror till och med att graviditeten hjälpte henne mycket under resan och att hon till viss del mådde bättre på grund av den.

– Jag är väldigt glad över att det blev en Sirid och att vi bestämde oss för att behålla henne, även om det kanske hade varit lättare att göra abort och sen gå på alla cancerbehandlingar. Å andra sidan mådde jag väldigt bra under graviditeten när jag fick mina cellgifter. Det var först efter förlossningen som det blev lite jobbigt med resterande behandlingar. Då är man ganska slut efter förlossningen också, säger hon.

Hon tycker det är viktigt att andra kvinnor i samma situation, som får ett cancerbesked och är gravida, tänker igenom vad de verkligen vill, om de skulle bli ombedda att göra abort.

– Särskilt om man vet att man ska gå på hormonell behandling. Det kanske tar tio år och då är man kanske 40 eller 45 år och det är ännu svårare att bli gravid. Så jag rekommenderar verkligen att ta hjälp av läkarna.

Förändrade livssynen

– Idag har jag ett annat perspektiv på livet. Även om jag alltid varit tacksam för det jag har haft så är jag ännu mer tacksam i dag. Jag är cancerfri, har en fantastisk familj och underbara vänner, säger Eliza Madlycke.

– Jag vill också rikta ett stort tack till cancerrehabfonden som jobbar för att få oss som genomgått en cancerresa att komma tillbaka till livet. För tyvärr är det så att när en cancerdrabbad är färdigbehandlad så släpps en vind för våg från vården, och de flesta tror att allt är bra igen men det är då de flesta cancerdrabbade behöver extra hjälp när den så kallade cancerbaksmällan slår till och en inser vad som har hänt. När cancern upptäcks så är målet att bekämpa sjukdomen och patienterna har ett fullt schema med alla behandlingar och vårdpersonalen tar väl hand om en. Det kan ta flera år för vissa att komma tillbaka till livet som en vill att det ska vara, därför är rehab och eftervård otroligt viktigt.

Se hela teve-inslaget här: Eliza födde barn trots cancer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.