Nu är Lisa Elg, från Vetlanda, på väg till Kina för att döma dambandy-VM. Foto: Tatyana Gluk och Anna Pyianova/Cecilia Elg

Vetlandatjej dömer dambandy-VM i Kina

Publicerad

Hon började som klubbdomare, vid sidan av sitt eget spelande, i moderlaget Skirö AIK. Till veckan är Lisa Elg elitdomare i dambandy-VM.

I helgen flyger hon till Kina för att genomföra historiskt bandy-VM som domare. Vetlandatjejen Lisa Elg ser fram emot en rolig vecka med mycket bandy.

– För några år sedan hade jag inte kunnat tro det. Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger en förväntansfull Lisa Elg.

Tillsammans med tre andra svenska damdomare och två supervisors, ”domtränare”, åker hon till Chengde. Där deltar åtta olika lag i årets dambandy-VM. Det är det första världsmästerskapet i historien där damerna döms av enbart damer, varav fyra från Sverige.

– Vi är ett väldigt gött gäng, som ett litet lag, säger hon och berättar att hon har lärt känna sina kollegor.

Tränat inför VM

Lisa och hennes domarkollegor har blivit uttagna ett tag innan och dessutom kommer hon att agera huvuddomare tillsammans med en av de andra tjejerna.

– Även om jag är huvuddomare, är alla likvärdiga, förklarar hon även att det är hon som har sista ordet.

Sedan i oktober har de fått träningsmatcher för att förbereda sig inför mästerskapsveckan.

– Jag har haft två matcher varje helg och kanske någon mitt i veckan, menar hon och förklarar att deras tränare har varit med och coachat dem innan, under och efter matchen.

Satsar på dömandet

Trots hennes många år som spelare, senast i Nässjö/Tranås BOIS, valde hon i början av säsongen att satsa på domarkarriären istället. Även om hon många gånger fortfarande ser sig själv som en spelare.

– Man får ändå vara delaktig i spelandet och känna spänningen i de tuffaste matcherna, säger hon.

Nu väntar en vecka full med bandy och möjligtvis någon semesterdag för Lisa Elg som inte besökt landet tidigare.

– Jag hoppas det blir lite ledigt, sista dagen tror jag vi ska på utflykt till Peking, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.