• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

I slutet av Januari vårdade Anna Ekslätt Sveriges första patient med det nya coronaviruset. Foto: Fredrik Weibull SVT

Hon vårdade Sveriges första patient med coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskan Anna Ekslätt befann sig på arbetet när hon fick höra att ett misstänkt fall som bar på det nya coronaviruset skulle komma in till Infektionskliniken i Jönköping.

Under fredagseftermiddagen den 31 januari kallade Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren Malin Bengnér till en presskonferens för att informera det svenska folket om att Sverige hade fått sitt första bekräftade fall av det nya coronaviruset, Covid-19.

Samtidigt vårdade sjuksköterskan Anna Ekslätt den unga kvinnan som varit i Wuhanområdet och som blev den första i Sverige som var smittad.

Corona Jönköping

– Jag tyckte det var spännande, men också lite oväntat att det första fallet av det nya coronaviruset skulle vara här i Jönköping, säger Anna Ekslätt, sjuksköterska på Länssjukhuset Ryhov.

”Lita på vården”

Anna Ekslätt tycker att informationen och de riktlinjer hon som sjuksköterska fått vad gäller det nya coronaviruset har varit bra på Länssjukhuset Ryhov. Hon berättar om att medarbetarna på sjukhuset hela tiden blir uppdaterade av Världshälsoorganisationen och Folkhälsomyndigheten.

– Jag tycker att man kan lita på att sjukvården tar hand om det här, man behöver inte isolera sig i onödan, säger hon.

I klippet ovan berättar Anna Ekslätt om tankarna som gick när hon skulle vårda Sveriges första patient med det nya coroanviruset och hur man skyddar sig mot viruset inom sjukvården.

Den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC om hur farligt det nya coronaviruset är i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet