Flera hundra hönor föll av en lastbil på ett antal olika platser i och utanför Jönköping. Räddningspersonal och personal från länsstyrelsen jobbade med att fånga in hönorna. Foto: SVT / Kristin Renulf

Höns på riksväg 40 utanför Forserum

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen var det hundratals lösa höns på vägen mellan Forserum och Jönköping. En lastbilstransport hade tappat hönsburar under färd.

Larmet om de tappade burarna kom strax efter klockan sju. Ett stort antal hönor var även i och kring Ekhagsrondellen i Jönköping och utanför Tenhult där också burar ska ha tappats.

– Vi kommer att titta på vad som har föranlett detta och om det kan ligga något brott bakom, säger Dennis Johansson- Strömberg, presstalesperson vid polisen.

Senare meddelade polisen att chauffören, som är i 50-årsåldern, misstänks för bristfällig förankring och hastighetsöverträdelse. Han kommer att bötfällas och har fått sitt körkort omhändertaget.

Stora störningar i trafiken

Arbetet med att fånga in hönorna och att lasta om dem påverkade trafiken i hög grad under tisdagsförmiddagen. Både räddningstjänst, polis och personal från Länsstyrelsen i Jönköping var på de olika platserna där hönor ramlat av.

Vid 9.30-tiden var insatsen avslutad vid Rogberga och strax efter var arbetet klart vid Ekhagen i Jönköping. Riksväg 40 fick stängas av helt för trafik vid Forserum under arbetet med att fånga in hönor och städa upp på och omkring vägen.

Foto: Kristin Renulf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.