Constance Pierard från Belgien bor i det eldärjade huset och vaknade av att människor skrek. Foto: SVT

”Hörde en tjej som skrek att hon inte kunde andas”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en dramatisk natt på Råslätt i Jönköping där det började brinna i ett studentboende natten till torsdagen.

En person vårdas på intensiven efter att ha hoppat från sjunde våningen på ett flerfamiljshus på Råslätt i Jönköping. Ytterligare en person hoppade från hög höjd, men då hade räddningstjänsten hunnit få upp en hoppkudde.

Constance Pierard från Belgien är utbytesstudent och bor på fjärde våningen i det hus där det började brinna.

– Jag väcktes vid två-tiden av min rumskompis, människor skrek överallt och vi förstod att det brann då vi kom ut i trapphuset, berättar hon för SVT.

– När vi kom ut hörde vi att en kille hade hoppar ut från sjunde våningen och jag hörde en tjej som skrek att hon inte kunde andas, det var väldigt otäckt.

Hur mår du nu?

– Dåligt jag önskar att jag var hemma.

Försöker få tag på alla

Ben Wadzinski som bor i huset intill det brandhärjade sov sig igenom hela dramatiken.

– Jag känner mig lite generad över att jag inte märkte någonting. När jag vaknade hade jag typ hundra meddelande i den chattgrupp som vi studenter har. Jag har försökt gå igenom dem nu under morgonen och jag tror att de flesta av mina kompisar är ok.

Krisorganisationen på JU igång

Jönköping Univeristy satte under tidiga morgonen igång sin krisorganisation. JU hade personal på plats på Råslätt och de evakuerade studenterna fick tillfälliga boenden. Arbetet med att ordna nya boenden för de drabbade studenterna pågår i samarbete med Vätterhem.

Avdelningen för Internationella relationer har utökat sina öppettider under torsdagen och fredagen för alla internationella studenter. På Studenthälsan finns en kurator tillgänglig och Chaiplancy, som består av en diakon och en pastor, håller extra öppet under torsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.