I klippet ovan berättar Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk handel, om att handelsanställda även drabbas privat. Foto: Svensk handel

Brotten inom handeln ökar – hot är vardag för många anställda

Publicerad

Brotten inom handeln ökar. Bara det senaste kvartalet har över 40 procent av Sveriges handlare drabbats. Det visar en undersökning från arbetsgivarorganisationen Svensk handel. – Många är oroade över den här utvecklingen, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

Var tredje handlare i Sverige uppger att de blivit utsatta för butiksstölder under den senaste veckan. Det kan jämföras med var fjärde förra kvartalet.

I samma undersökning svarar var femte handlare att besökare varit hotfulla under den senaste månaden. Även det är en ökning jämfört med tidigare.

– Utsattheten är väldigt hög. Vi ser en tydlig ökning över tid och det är oroväckande, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk handel.

”Vi kan göra mycket mer”

Det som ökar är vanliga stöldbrott men också hot och våld. Enligt Per Geijer kan en förklaring till ökningen vara coronapandemin och en direkt reaktion på de restriktioner som infördes där kunder blev stressade.

Vad kan ni som arbetsgivarorganisation göra?

– Vi lägger mycket tid på att skapa en ökad trygghet men det finns mycket kvar att göra. Jag tror den stora förändringen vi kan hjälpa till  med är just att hjälpa handlarna att skydda sig ordentligt. 

Anställda hotas även privat

Varje vecka får Svensk handel även vetskap om att handelsanställda blir hotade efter jobbet.

Mer om det hör du i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.