Föräldrar kan komma att få betala böter om deras barn skolkar. Foto: TT

Hot om böter när barn uteblir från skolan

Uppdaterad
Publicerad

I Vaggeryds kommun har barn- och utbildningsnämnden beslutat att förelägga om vite i två fall där barn har skolkat.

Eftersom det är vårdnadshavarens ansvar att se till att barnen närvarar i skolan kan en kommun ta till vite som en åtgärd för att säkerställa elevernas skolgång. I Vaggeryds kommun testas nu hot om böter för första gången efter ett nämndbeslut.

– Vi gör det på uppmaning av Skolinspektionen. Nu i skolstarten vill vi att eleverna närvarar från början så att de inte ska komma efter, säger Jenny Larsen (KD), ordförande barn- och utbildningsnämnden i Vaggeryds kommun till SVT.

Varför gå så långt som till böter?

– Det är för att påpeka att vi ser allvarligt på det. Det är inte pengarna i sig utan signalen som är viktig.

”Ska inte användas hela tiden”

Om barnen trots föreläggande om vite ändå inte kommer till skolan, kan nämnden i nästa steg besluta att döma ut vite. Ärendet ska då gå till Förvaltningsrätten, berättar Jenny Larsen.

Är föräldrar informerade om att skolk kan leda till böter?

– Nej, vi har inte informerat om detta.

Tror du att ni kommer använda er av vitesföreläggande i större utsträckning framöver?

– Vi ska utvärdera vad vi tycker att det ger. Men det här ska bara användas i de allra allvarligaste fallen, anser jag. Vi måste diskutera tydliga kriterier och interna riktlinjer. Syftet är inte att det ska användas hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.