Foto: SVT

Hovrätten fastställer fängelsedom mot elev som våldtog lärare

Uppdaterad
Publicerad

Göta Hovrätt i Jönköping fastställde idag domen mot den elev som åtalats för att ha våldtagit en lärare på en gymnasieskola på Småländska höglandet. Det innebär att eleven döms till fängelse i två år.

Eleven, som är över 18 år, dömdes av Eksjö tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt, olaga hot och sexuellt ofredande.

Eleven ville att hovrätten skulle frikänna honom från åtalet för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga hot och hävdade att läraren ljög vid tingsrätten. Åklagaren begärde för sin del att hovrätten skulle skärpa straffet.

Hovrätten menar dock att läraren på ett mycket trovärdigt sätt har berättat om händelserna och att hennes uppgifter får starkt stöd av den övriga bevisningen.

Våldtäkt i skolans lokaler

Eleven ska ha utfört sexuella handlingar mot den kvinnliga läraren som kan jämföras med samlag, mot hennes vilja. Det skedde i skolans lokaler i september förra året. Han ska även ha hållit fast kvinnan och hållit sin hand över hennes mun så att hon inte kunde ropa på hjälp.

Eleven dömdes också för olaga hot som ska ha framförts till läraren via Snapchat. Bland annat skrev han att han skulle kidnappa en person i kvinnans närhet om hon inte hade sex med honom.

Rättegången i Göta hovrätt pågick i tre dagar och hölls bakom stängda dörrar. Förutom fängelsedomen ska eleven också betala skadestånd till läraren med 110 000 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.