Foto: Förundersökningen

Hovrätten skärper straffet för Bandidosman

Publicerad

Göta hovrätt skärper nu straffet för en man i 30-årsåldern som tidigare dömts till fängelse för grovt narkotikabrott. Han döms även för ett grovt vapenbrott, något han tidigare friats för. Mannen har kopplingar till den Bandidosklubb som varit inblandad i gängkonflikten i Värnamo.

Det var den 2 november förra året som polisen hittade ett halvautomatiskt gevär, en kulsprutepistol samt ammunition hemma hos ett par i Gnosjö.

Vapnen låg i en garderob i deras sovrum och enligt hovrättdomen hade paret i polisförhör berättat att mannen i 30-årsåldern överlämnat en väska till en av dem som innehållit vapen och ammunition.

Sedan ska mannen även ha besökt dem tillsammans med ytterligare en person och då monterat ihop det ena vapnet.

Friades i tingsrätten

Jönköpings tingsrätt dömde endast paret för vapenhanteringen, medan mannen i 30-årsåldern friades från misstankarna om grovt vapenbrott.

Han dömdes istället till två års fängelse för en kokaingömma som hittats i ett skogsområde utanför Värnamo.

I hovrätten åberopade åklagaren dock ny bevisning, bland annat ett par hörlurar som kunnat knytas till mannen och som lämnats kvar i parets lägenhet.

Fyra års fängelse

Dessutom åberopades telefonpositionering som visar att mannens mobiltelefon varit uppkopplad i Gnosjö vid ett stort antal tillfällen under den perioden som paret berättat att mannen varit där.

Göta hovrätt skärper därför mannens straff till fyra års fängelse.

Den dömde mannen har nära kopplingar till den ledande Bandidosmedlem som besköts på Malmövägen i Värnamo natten mot den 10 januari.

Hör Håkan Boberg, lokalpolisområdeschef i Värnamo, berätta om vapenfynden i samband med åtalet:

Hör polischefen i Värnamo om vapenåtalet Foto: Philip Naskret / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet