Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Niklas Rundberg, domare i Göta hovrätt om hur rätten resonerat kring att döma kvinna för mord istället för dråp. Foto: ur Polisens förundersökning

Gislavedskvinnan döms för mord på sin bror

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i medelåldern från Gislaveds kommun döms nu av Göta hovrätt till fängelse i tolv år för mord på sin bror. Kvinnan har varit åtalad för att ha tagit livet av honom genom att ge honom en dödlig dos tabletter.

-Utgångspunkten när det är ett uppsåtligt dödande är att man ska bedöma gärningen som mord. Vi tycker inte det finns förmildrande omständigheter i det här fallet, säger Niklas Rundberg, domare vid Göta hovrätt i Jönköping.

Det var i november förra året som mannen som led av en intellektuell funktionsnedsättning hittades död i Gislaveds kommun.

I början av mars dömdes kvinnan i tingsrätten till sex års fängelse för dråp. Tingsrätten var enig om att kvinnan som är syster till mannen i 30-årsåldern dödat honom genom att få honom att ta en dödlig dos tabletter och utnyttja att hans tillstånd var sådant att han inte förstod följderna av vad som skulle ske.

”Utnyttjat hans mentala begränsningar”

Hovrätten gör en annan bedömning och menar att gärningen är att bedöma som mord. De menar att de tagit hänsyn till att det är ställt utom rimligt tvivel att brodern inte har velat ta sitt liv, att gärningen har begåtts i broderns hem av systern som han känt ett särskilt förtroende för och att han på grund av sin funktionsnedsättning varit skyddslös.

Enligt rätten som var enig har kvinnan utnyttjat mannens mentala begränsningar för att att få honom att ta den dödliga dosen.

Hävdar självmordtankar

Systern har hela tiden nekat till brott men har erkänt att hon gav mannen tabletterna. Hon menar att brodern ville begå självmord och att det var därför hon gav honom en större mängd receptbelagda tabletter. Hon hävdar samtidigt att hon var den enda som visste hans önskan.

I tingsrätten sa kvinnan:

– Tar du de här pillren så blir du en ängel.

Kvinnan har i första hand varit åtalad för mord och i andra hand för uppmaning till självmord.

Kommer troligen överklagas

Kvinnans advokat Kjell-Åke Lundin säger till SVT att han kommer sätta sig med sin klient och prata igenom domen, och att mycket tyder på att hon kommer vilja överklaga till Högsta domstolen. Men för det krävs så kallat prövningstillstånd.

– Det var en riktigt oväntad dom, säger Kjell-Åke Lundin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du SVT:s reporter berätta hur den brottsmisstänkte kvinnan uppträdde i tingsrätten när hon berättade att hon gett mannen en dödlig dos medicin. Foto: SVT/Johannes Tolf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer