Hunden var mycket mager och hade stora mängder tandsten. Veterinär tog beslut att avliva den. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll/SVT

Hund fick inte tillräckligt med mat – fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Grannar såg att hunden inte mådde bra, den var mager och kunde knappt gå. Nu åtalas hundens husse för att inte ha gett den tillräckligt med mat.

Hunden av rasen rottweiler visade tydliga tecken på att inte må bra, den var mycket mager, kunde knappt gå och avföringen var mycket lös.

Då Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer besökte hundägaren, en man i Jönköping, uppgav han att han var medveten om att hunden var mager men menade att det var han som hundägare som bäst kände hunden och kunde avgöra om hunden mådde bra eller inte.

Djurskyddsinspektörerna krävde att hundägaren skulle ta hunden till en veterinär.

Omhändertog hunden

Vid ett återbesök några veckor senare var hunden fortfarande i mycket dåligt skick och någon veterinär hade inte fått titta på den. Då beslutade djurskyddsinspektörerna att hunden skulle omhändertas och den fördes till veterinär som beslutade att avliva den.

Mannen som ägde hunden har nu åtalats misstänkt för brott mot djurskyddslagen. Åklagaren anser att mannen bör dömas till dagsböter på sammanlagt 12 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.