Jägaren Kenny Andersson berättar om när hans hund Zarro attackerades av lodjur. Foto: Philip Naskret/SVT

Hunden Zarro allvarligt skadad i lodjursattack

Uppdaterad
Publicerad

Kenny Andersson hörde ett vrål från skogen när han och hunden Zarro nyligen jagade räv utanför Bor. Snart konstaterades att ett lodjur både rivit och bitit hunden.

– Han var helt öppen på bröstkorgen och det hängde bara skinnflikar, säger Kenny Andersson.

Kenny Andersson åkte direkt in med Zarro till djursjukhuset och först fanns misstankar att hunden blivit attackerad av något annat rovdjur.

Men efter att bland annat länsstyrelsens rovdjursbesiktningsmän tittat på honom blev det bekräftat att ett lodjur angripit Zarro.

Nära bebyggelse

Attacken skedde vid sjön Hindsen nära bebyggelse. När SVT är på plats passerar personer med både hundar och barnvagnar på skogsvägen.

– Det är inte bra och ett bevis på att de kan attackera oskyldiga hundar. Jag vet att min hund inte jagar lo, säger Kenny Andersson.

Sedan många år tillbaka finns en lodjursstam öster om Värnamo och den har växt de senaste åren.

Enligt Fredrik Johansson, rovdjursansvarig i Värnamo jaktvårdskrets, observerades där för några månader sedan en lodjurshona, två ungar och fyra olika vuxna djur på en yta mindre än 1000 hektar.

– På landsbygden runt Bor ser man dem jätteofta. Det är ett tecken på att de är många, säger han.

Behövs licensjakt

Svenska Jägareförbundet menar att det behövs licensjakt på lodjur nästa år för att den här typen av attacker inte ska återupprepas.

– Ska du ha en acceptans för att ha rovdjur i skogen måste du också aktivt styra mängden så du kan leva i symbios med dem, säger Fredrik Johansson.

Zarro mår bättre nu, men måste på återbesök till veterinären. Kenny Andersson vet inte än om hunden kommer bli helt återställd.

– Fysiskt vet vi inte hundra och psykiskt vet vi inte förrän till hösten då jag får släppa honom igen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.