Pater Joseph Maria Nilsson Foto: Ulrica Abrahamsson

Hundratals besökare i kyrkan under en förmiddag

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen besöktes Katolska kyrkan i Jönköping av hundratals församlingsmedlemmar under tre olika samlingar. Kyrkoherden Pater Joseph Maria Nilsson säger att det är glädjande att så många vill komma och att de försöker säga till  medlemmarna att vara försiktiga.

– Att säga till en katolik att inte gå på mässa är precis som om du skulle säga nu ska du inte äta på obestämd tid.

Fler än åtta i kyrksalen

Regeln om åtta personer har kyrkan löst genom att ha gudstjänsten på storbildsskärm i tre olika rum i kyrkans lokaler. Ett upplägg som församlingsledningen i Jönköping säger att länsstyrelsen har godkänt. Men när SVT besöker kyrkan är där betydligt fler än åtta i kyrksalen. Ett femtontal befinner sig dessutom precis utanför kyrkorummet och längs hela korridoren står besökare som inte hittat någon plats att sitta.

– Vi tänjer på det ibland, det måste jag säga. Vi har vakter som försöker ordna det så vi kan dela upp oss lite, säger Pater Joseph Maria Nilsson.

Under vårt besök ser vi ett femtiotal människor, men i intervjun säger kyrkoherden att det varit betydligt fler än så.

– Det har nog varit 3-400 personer här nu på förmiddagen, på tre mässor.

Se i klippet vad kyrkoherden säger om kyrkans ansvar i pandemitider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.