40 procent av trafikolyckorna med fotgängare inträffar i mörker, enligt NTF. Se i klippet hur stor skillnad en reflex gör.

Hur väl syns du utan reflex i höstmörkret?

Uppdaterad
Publicerad

Nu när höstmörkret börjat smyga sig på ökar också risken för att bli påkörd av en bil. 40 procent av alla trafikolyckor som sker med fotgängare sker i mörkret.

Jonas Ander som är skadeförebyggare hos Länsförsäkringar Jönköping och som även sitter med i NTF:s styrelse i Jönköpings län vill uppmärksamma hur pass mycket större risk det är att bli påkörd när det är mörkt ute.

– Risken att bli påkörd av en bil är tre gånger så stor i mörkret som den är i dagsljus, säger Jonas Ander.

Cyklister har ett större ansvar

Förutom de ökade riskerna med trafikolyckor så medför det också böter om du inte bär reflex när du cyklar. Se i faktarutan nedan vad det är för regler som gäller.

Du kan dessutom se i klippet ovan hur skillnaderna blir med eller utan reflex när du befinner dig i mörkret.

Regler för cykling i mörker

När du cyklar i mörker behöver du vara utrustad med reflex, strålkastare och lyktor.

  • På framsidan av cykeln måste du ha en strålkastare som antingen visar vitt eller gult ljus, så att du syns på 300 meters avstånd.
  • På baksidan av cykeln måste du ha en lykta som visar rött ljus, så att du syns på 300 meters avstånd. Du får ha en blinkande lykta med minst 200 blinkningar per minut.
  • Du måste dessutom ha en vit reflex fram och en röd bak, på sidorna måste du ha en orangegul eller vit reflex.

Glöm inte heller bort att alla barn och ungdomar under 15 år ska använda hjälm när de cyklar eller blir skjutsade på cykel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.