Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Huskvarnabo kuggade uppkörningen 25 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Under sju månaders tid kämpade 36-åringen från Huskvarna med att ta B-körkort. Till slut lyckades hen – efter 25 misslyckade försök. Totalt i länet har 39 personer sammanlagt kört upp 666 gånger. Sju av dessa personer saknar fortfarande körkort.

Det tog 26 uppkörningar för den 36-årige Huskvarnabon att få körkort. Statistik från Trafikverket, som nyhetsbyrån Siren tagit fram, visar att drygt 1200 personer har kört upp minst 15 gånger sedan 2013. Den i Sverige som kört flest gånger är en 45-årig Sollentunabo som fick sitt körkort efter 50 uppkörningar.

– Det är ytterst ovanligt. Under den här perioden genomfördes totalt drygt 1,8 miljoner körprov, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov.

Flest uppkörningar på kortast tid

Den person som har kört upp flest gånger på kortast tid under perioden är en 40-åring från Upplands-Bro, som under 1,5 månader i somras körde upp 15 gånger.

– Vi försöker säga att man ska hushålla med sina provtillfällen, så att man verkligen tränar mellan gångerna och satsar på utbildning istället för omprov. Vi ser ibland att man kommer tillbaka för tidigt för att genomföra prov, och det finns inget som hindrar det om det finns lediga tider, säger Kristina Hagberg.

Efter den 36-årige Huskvarnabon är det en 52-åring från Vetlanda som försökt flest gånger i länet. Hen fick sitt körkort vid det 23:e försöket.

En 32-åring från Huskvarna har också kört upp 23 gånger. Den personen saknar fortfarande körkort.

Körkorten i plast kan vara på väg att ersättas med körkortsapp i telefonen. Transportstyrelsen i Örebro utreder just nu frågan.

Kostnader för uppkörning

Ett körprov för behörighet B kostar 800 kronor om det görs dagtid och 1040 kronor på kvällar och helger.

Avgift för Trafikverkets bil vid körprovet är 400 kronor.

Kunskapsprovet kostar 325 kronor dagtid och 400 kronor på kvällar och helger. För att få körkort måste man få godkänt på kunskapsprovet och körprovet inom en tvåmånadersperiod, annars måste båda proven göras om.

Siffrorna gäller personer som har genomfört 15 körprov eller fler för behörighet B under perioden 1 januari 2013 till 11 oktober 2019 på Trafikverket. Prov som har genomförts på Försvarsmakten eller gymnasieskolor är inte inräknade.

Källa: Trafikverket.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.