Det blev inget pris för bostadskvarteret Solsidan på Arkitekturgalan. Foto: SVT

Huskvarnahus vann inte prestigefyllt arkitektpris

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget arkitektpris till bostadskvarteret Solsidan i Huskvarna när Kasper Salin-priset delades ut på tisdagskvällen.

Det prestigefyllda priset delas ut av Sveriges arkitekter på Arkitekturgalan. Huskvarnabyggnaden tävlade mot en bostadsrättsförening i Göteborg, en skola i Knivsta och en kontorsbyggnad i Solna.

Bostadskvarteret Solsidan nominerades till priset bland annat med motiveringen:

”Ett radikalt grepp med en tydlig arkitektonisk idé tillför platsen oväntade värden och ger bostäder med stora inre kvaliteter. Projektet visar på möjligheter och alternativ för dagens gängse bostadsbyggande.”

Men det räckte inte för att kamma hem Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad 2019.

Vinnaren blev bostadsrättsföreningen i Göteborg som belönades för dess formkänsla.

Bostadsrättsföreningen Viva, Göteborg Foto: Nicke Johansson

Så här berättade SVT då huset nominerades, se klippet nedan:

Delade meningar om arkitekturstilen

Tidigare har Arkitektur-upproret, som arbetar mot vad de beskriver som den eskalerande förfulningen av våra städer, nominerat Huskvarna-huset till landets fulaste. Det kalkonpriset slapp fastigheten. Men åsikterna om stilen på huset, som till stor del består av betong och stora glaspartier, är tudelad. Byggnaden nominerades till Jönköpings kommuns stadsbyggnadspris, men inte heller här blev det något pris.

Den byggnad som däremot tog hem kalkonpriset blev just bostadsrättsföreningen i Göteborg som alltså vann både finaste och fulaste byggnad 2019. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.