HV siktar mot toppen med ny träning

Publicerad

En ny typ av träning ska få HV71:s damer att prestera bättre när de gör comeback i den högsta serien i Sverige. Laget spelade senast i riksserien säsongen 2012/2013 och slutade då sist i serien och åkte därmed ned till divion 1 igen.

Träningsformen kallas för 3D och är en ny typ av funktionell träning där hela kroppen får arbeta. Inför den här säsongen hämtade fystränaren i HV71 Dam, Patric Stålbark, inspiration från Andreas Öhgren som tidigare spelat ishockey och som numera är fystränare. Han har bland annat utbildat flera NHL-spelare i den här träningsformen.

– Jag släppte allt vad skivstänger heter och började bara använda medicinbollar och hantlar exempelvis för att få med alla plan i alla övningar vi kör. Från början var spelarna lite skeptiska men nu tycker alla att det är jättebra, säger Patric Stålbark.

– Hela kroppen får träning. Som ishockeyspelare jobbar du ju inte bara framåt och bakåt utan du måste vara stark åt sidorna också, säger han.

”Bort med skivstängerna”

Ingen av de spelare vi träffar under träningen saknar skivstångspassen, som merparten av alla klubbar använder för att bli starkare. 

– Jag tycker det är jättebra och roligt. Jag känner skillnad när jag kör den här träningen för den känns mer anpassad för mig som hockeyspelare, säger målvakten Sabina Eriksson.

– Jag litar på Stålis, säger han att det är bra så är det det, säger backen Sara Jacobsson.

– Man känner att det gör nytta för vi har blivit starkare.

Det är få klubbar i Sverige som hakat på träningstrenden men enligt Patric Stålbark är det bara en tidsfråga.

– Det här är framtiden och förhoppningsvis kommer det visa sig att det ger resultat på isen och att vi också får färre skador bland spelarna.

Målet är slutspel

HV71:s damar har ökat sin träningsmängd inför den här säsongen. Nu tränar de uppemot fem pass i veckan tillsammans.  Drygt 2 timmar varje gång och till det en del egen träning. 

Hittills har klubben värvat tre nya backar, fem nya forwards och en ny målvakt och de menar själva att de nu är bättre rustade för Riksserien.

– Vi har en helt annan spetskompetens den här gången, säger Sara Jacobsson.

– Vi kommer absolut vara med och slåss i toppen i år, säger Sabina Eriksson

Damerna spelar sin första match den 12 sep mot AIK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.