Det är viktigt att tvätta händerna på rätt sätt i kampen mot resistenta bakterier. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hygienspioner har minskat antalet vårdrelaterade infektioner

Uppdaterad
Publicerad

Andelen patienter som blir smittade av infektioner under sjukhustiden minskar stadigt. En förklaring till det kan vara de ”spioner” som placerats ut i personalgrupperna för att kontrollera kollegornas hygienvanor.

Sedan många år har vårdavdelningar i Region Jönköpings län hygienobservatörer, medarbetare som är utsedda att regelbundet genomföra slumpvisa hygienobservationer av sina kollegor.

– De tittar både på hur klädreglerna och handhygienen efterlevs och jag tror att det är en framgångsfaktor för att upprätthålla medvetenheten om hur viktiga de här reglerna är, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

60 000 drabbas varje år

Varje år drabbas omkring 60 000 patienter i Sverige av en vårdrelaterad infektion, till exempel urinvägsinfektion, sårinfektion efter operation eller lunginflammation. Mellan åren 2013 och 2018 har dessa minskat. I Sverige drabbades 4,4 procent av patienterna år 2018. I Jönköping var motsvarande siffra tre procent.  Det visar en granskning av journaler som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, gjort.

– Det är jätteroligt att det minskar i Sverige och väldigt glädjande att vi ligger bland de bästa regionerna, säger Malin Bengnér.

En vårdrelaterad infektion förlänger vårdtiden på sjukhus från i genomsnitt 6,2 dagar till i genomsnitt 16,3 dagar och orsakar både stort lidande och ekonomiska kostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.