Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar HR-direktör Patrick Nzamba vad det kan betyda för enskilda patienter att en del regionanställda läkare arbetar extra som hyrläkare i andra regioner på sin fritid. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hyrpersonalkostnaden har ökat kraftigt i Region Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för hyrläkare och hyrsjuksköterskor har ökat markant i Region Jönköpings län under förra året. Det visar siffror som SVT begärt ut från regionen.

Kostnaden för hyrpersonal har ökat med 19,7 procent under perioden januari – november 2021 jämfört med samma period 2020 visar siffror från Region Jönköpings läns personalavdelning.

– Det är till följd av att vi har behövt förstärka covid-19 vården, säger regionens HR-direktör Patrick Nzamba.

Försök till åtgärd

I mitten av förra året sjösatte regionen sin nya bemanningspool med fast anställd personal som kan förstärka upp på enheter som har behov. Där finns sjuksköterskor och vårdadministratörer, men inga läkare.

– Det är klart att det hade varit väldigt bra att ha läkare där, säger Nzamba.

Hyrläkare står för merparten av kostnaden

Den totala kostnaden för inhyrda läkare och sjuksköterskor var cirka 167 miljoner kronor under januari – november förra året. Kostnaden för sjuksköterskor var 32 miljoner kronor medan kostnaden för hyrläkare var på 135 miljoner kronor.

När det gäller hyrläkare är kostnaden högst inom primärvård och när det gäller sjuksköterskor är behovet främst kopplat till intensivvården för att klara bemanning av covid-IVA samt röntgen där hyrsjuksköterskor använts för att jobba för att korta kön inom olika undersökningstyper.

Anställda extraknäcker som hyrläkare

Det förekommer också att anställda läkare i Region Jönköpings län jobbar extra som hyrläkare på sin fritid – eftersom arvodet för en hyrläkare kan vara betydligt högre.

– Hade läkarna inte fått möjligheten att göra det så hade det nog varit svårare för oss att rekrytera dem, säger Patrick Nzamba.

Det har även riktats kritik mot att användandet av hyrläkare kan medföra sämre kontinuitet för patienterna, som kan tvingas byta läkare oftare.

Samtidigt kan det även finnas fördelar för enskilda patienter med hyrläkarsystemet, vilket du hör Patrick Nzamba berätta mer om i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet