Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan visar Jan Jensen i Nässjö hur han förbereder sig när han ska handla i matvarubutiker. Foto: SVT

Försäljning av plastpåsar rasar efter skatten

Publicerad
I början av maj trädde en skatt på plastpåsar i kraft i Sverige. En skatt som riksdagen beslutat om som debatterats flitigt under flera månader. På bara några veckor har försäljningen av plastpåsar rasat, bland annat på livsmedelsbutiker i Nässjö kommun.

Den nya skatten är tre kronor för en stor plastpåse, och 30 öre för en liten plastpåse som många använder när de handlar frukt och grönt.

För en stor plastpåse rör det sig om en prisökning på 3,75 kronor, därför möts kunder i butiker av en prislapp för en plastpåse på cirka sju kronor. Flera stora butikskedjor vittnar enligt TT om en kraftig minskning av försäljning av plastpåsar.

– En del reagerar lite på att plastpåsen blivit så pass mycket dyrare men andra har ju också varit förberedda på det eftersom detta diskuterats mycket i media, säger Stefan Arbhede, butikschef på Willys i Nässjö.

Omdebatterad skatt

En skatt på plastpåsar som används för att handla har diskuterats, inte minst av regeringen och Svenskt näringsliv. Kunder som SVT träffar utanför matvarubutiker är tydligt för eller emot den nya skatten.

– Jag tycker det här är en rätt sjuk skatt, säger Patrik Tranbom.

Enligt regeringen som SVT Nyheter intervjuade tidigare i år kommer den nya skatten på plastpåsar generera 2,7 miljarder kronor i skatteintäkter årligen.

Se fler reaktioner från kunderna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer