Småländske Loe Vrandevik brinner för att plocka skräp. Se ett klipp med honom längst ner i artikeln Foto: SVT/TT

Idag ska skräpet bort – plockardag över hela landet

Publicerad

Under lördagen är det många som använder dagen att städa inför hösten. Inte bara i hemmen eller trädgården utan runt om i i vår natur.

Idag är det strandens dag då unga över hela världen ska ge sig ut för att städa stränder. I Jönköpings län städar ett 30-tal ungdomar från Nässjö City IF och Waggeryds IK stränderna vid Malmbäcksån, Forserumsån, Fågelfors och Hjortssjön.

Vid strandens dag förra året plockade ungdomar i länet ihop ett 30-tal säckar med skräp från stränderna, bland annat en parabolantenn och bildäck. Det vanligaste skräpet är cigarettfimpar, matförpackningar och plastpåsar.

Strandens dag är en del av Håll Sverige Rent-dagen.

Vill öka medvetandet

I Jönköpings län arrangerar Håll Sverige Rent en skräpplockning vid Rådhusparken i Jönköping. Därutöver har frivilliga anmält att de kommer att göra minst en skräpplockning.

– Att plocka skräp handlar inte om att städa, utan om att öka medvetenheten om de problem som nedskräpningen orsakar. Genom att plocka skräp kan vi tillsammans hjälpas åt att ändra beteenden och visa andra att det inte är okej att skräpa ner, säger Johanna Ragnartz vd för Håll Sverige Rent.

Loe Vrandevik brinner för att Kalmars gator ska vara skräpfria. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer