Ideell organisation vill skapa trygghet i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Efter en stökig höst i Vetlanda vill den ideella organisationen No2Crimes öka tryggheten för barn och ungdomar, bland annat med hjälp av faddrar och mentorer.

– No2crimes är en organisation som är till för att motverka brottslighet, gängkriminalitet, droger och utanförskap i samhället, säger Fatima Sigurd, operativ chef för No2Crimes i Vetlanda.

Hon är den som för ungefär två månader sedan drog igång satsningen i Vetlanda. Arbetet har inte riktigt kommit igång ännu även om man redan har knutit många intresserade till sig. Sedan är det meningen att utbilda mentorer och faddrar, både unga och vuxna, som kan hjälpa för att bland annat minska utanförskap och mobbning.

– Vi kommer att lära ut konflikthantering och om hur man ska möta ungdomar på glid och hur man talar med dem utan pekpinnar, säger Fatima Sigurd.

Unga ledare

Enligt organisationens koncept ”unga ledare” utbildas elever på grundskolan för att bli faddrar åt sina yngre skolkamrater. På gymnasiet är det meningen att ungdomarna ska få mentorer från förenings- eller näringslivet.

– Det handlar inte bara om att motverka brottslighet utan även om att träffa personer som kan leda dem in i arbete och in i samhället. Alla måste ta sitt ansvar, inte bara det offentliga som skola, socialförvaltning och polis, säger Fatima Sigurd.

Hör Fatima Sigurd i klippet om höstens oroligheter i Vetlanda.

No2Crimes

No2Crimes är en ideell organisation som finns på flera platser i Sverige. Den startades av Maher Turkie som tidigt hamnade i kriminalitet men som tog sig ur detta. År 2020 blev han utsedd till Årets eldsjäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.