Flickor i en innebandyklubb har kontaktats av okända män på sms. Nu varnar klubben och informerar om hur man ska skydda sig. Foto: TT/ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Idrottsförening varnar – unga tjejer kontaktades av främlingar

Publicerad

Tre flickor i Jönköpings Innebandyklubb, JIK, kontaktades av främlingar via sms. Deras kontaktuppgifter låg synliga på nätet via idrottsportalen Laget.se och JIK går nu ut och uppmanar föräldrar att vara uppmärksamma.

Det var för två veckor sedan som flickorna i 13-15 årsåldern kontaktades via sms och telefonsamtal. Jönköpings Innebandyklubb misstänker att den gemensamma faktorn är att de tre flickorna är medlemmar i klubben samt att deras kontaktuppgifter varit tillgängliga via föreningsportalen Laget.se.

– Det låter kanske som en dålig ursäkt, men vi trodde inte att möjligheten för utomstående att få tag i kontaktuppgifterna fanns, säger Peter Lundblad, vice ordförande JIK.

Varnar för kontakter med okända

Vad som sades i samtalen eller vad som stod i smsen vet inte Peter Lundblad, men händelserna har polisanmälts och klubben har nu skrivit ett blev till alla ledare och föräldrar i klubben där man varnar för kontakter med okända vuxna.

– Vi har också identifierat vart informationen har läckt och stängt den möjligheten. Nu kan bara lagmedlemmar ta del av kontaktuppgifter som telefonnummer och mejladresser.

Peter Lundblad säger att det här är första gången han hör talas om en sådan här händelse i klubben.

Uppmanar till dialog

Vad har ni fått för reaktioner från föräldrar efter att brevet om händelserna skickats ut?

– Jag har pratat med ett par föräldrar som tycker att det är bra och tydlig information. Vi berättar delvis vad som har hänt utan att peka ut flickorna, men uppmanar också föräldrar att ha en dialog med sina barn.

JIK har även haft samtal med Laget.se och informerat om händelsen.

Ser  allvarligt på det inträffade

Oskar Gustafsson, marknadschef på Laget.se, säger att de tidigare inte hört talas om någon liknande händelse.

– Men det gör inte att vi ser mindre allvarligt på detta.

Han fortsätter:

– I direkt anslutning till varje fält för kontaktuppgifter finns synlighetsinställningar där föreningen väljer vem som ska kunna ta del av uppgifterna. Vi ser allvarligt på detta och har just nu en intern dialog kring hur vi kan informera föreningarna bättre om vilka möjligheter de har vad gäller att dölja och visa information.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer