Orienteraren Ella Palm har på grund av skada fått köra mycket alternativ träning på gym det senaste året. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Idrottsskador vanligt bland elitsatsande ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Skador hos elitsatsande idrottsungdomar är vanligt. Orienteraren Ella Palm har haft problem med en fot som hon opererade för ett par månader sedan.

– Det har varit tufft, jag har haft många motivationssvackor, säger hon.

För drygt två månader sedan opererade 20-åringen, som läser fjärde året på Sanda idrottscentrum, sin fot som krånglat i drygt ett år.

– Jag har haft problem med en sena i foten och det berodde på ett litet ben som var i vägen, så det var egentligen fotens anatomi det var fel på, säger Ella Palm.

Alternativ träning

Under det senaste året har hon därför fått köra mycket alternativ träning. Hon har jobbat mycket med stabilitet och styrka, samt kört konditionsträning med spinning och crosstrainer.

Nu när hon har börjat kunna springa igen märker hon att hon inte har tappat så mycket som hon befarade. Den omväxlande träningen verkar ha haft bra effekt.

– Det är ofta de som tränar mer allsidigt som håller i längden. Alla borde lägga in lite alternativpass i veckan för att kunna hålla uppe träningsmängden utan att bli skadade, säger Ella Palm.

Var tredje skadad

En undersökning som Karolinska institutet gjorde för ett par år sedan visade att nästan var tredje elev vid landets riksidrottsgymnasier var borta från träning på grund av skada varje vecka.

Hannu Vilmi har jobbat som fystränare på Sanda idrottscentrum i 17 år. Foto: Jonas Tubbin/SVT

– Det är svårt att gå igenom en satsning helt utan problematik. Därför är det viktigt med fysträningen här i gymmet. Det vi gör här gör vi för att vi ska tåla träningen mot en juniorelitsatsning, säger fystränaren Hannu Vilmi.

”Körde på för hårt”

Gustav Ohlin, 17, som också orienterar, hade också en fot som krånglade för ungefär ett år sedan. Enligt honom berodde det på att han gick på lite för hårt när det började gå bra för honom.

Gustav Ohlin gick på lite för hårt med sin träning och fick ont i en fot. Foto: Jonas Tubbin/SVT

– Men jag körde ganska mycket alternativ träning under två månader så jag tappade inte så mycket.

Känner du press från tränare och kompisar att hänga i och träna hårt?

– Det handlar mer om en press som man sätter på sig själv – man vill prestera. Kompisarna och tränare är mer stöttning, att det är de som är med och driver en framåt, säger Gustav Ohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.