Foto: SVT

IK Tord gick från ingen ungdomsverksamhet alls – till 200 aktiva ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsklubben IK Tord i Jönköping fick för några år sedan lägga ned sin ungdomsverksamhet för att intresset var för lågt. Idag spelar cirka 200 ungdomar fotboll i föreningen och vi har träffat några av dem som älskar sin fotboll.

I solskenet På Rosenlunds Idrottsplats i Jönköping tränar idag U16. Här sviktar inte intresset för idrotten, vilket sker på många andra håll.

– Det är mycket som man tjänar på om man spelar fotboll, tycker jag. Man får vänner och massa andra saker, säger Loke Aronsson

Många barn slutar med föreningsidrott när de blir äldre. Det visar en forskningsrapport från projektet Ung livsstil, som SVT berättat om tidigare.

Tränaren kör spelarna till och från träningen

För några år sedan hade IK Tord ingen ungdomsverksamhet. De hade problem med att få ledare och frivilliga för sina barn- och ungdomslag, berättar Alen Korjenic, tränare för U16 pojkarna.

– Det ställs stora krav både från skolan och från föräldrar och omgivningen. Varför ska du hålla på när du ändå inte kommer bli något. Sedan är det även en kostnadsfråga, säger han.

Alen Korjenic är så mån om att träningslusten ska hållas vid liv att han flera gånger i veckan kör pojkarna till och från träningarna.

– Många vuxna jobbar ju. Vi har många killar som har långt hem och jag vill att de ska komma hem i tid för att kunna klara av skolan nästa dag.

Men är det verkligen din uppgift att skjutsa dem?

– Jag tycker inte det är så krävande.

Amin Saad, Sabry Mayugi och Love Aronsson är hängivna sin fotbollsklubb IK Tord i Jönköping. Foto: SVT/Linda Mathillas

Presterar bättre i skolan också

Sabry Mayugi har spelat fotboll så länge han kan minnas.

– Jag är från en förort där det händer mycket grejer. Fotbollen håller mig borta från dumheter, säger han.

Amin Saad säger att han klarar skolan bättre när han spelar fotboll på fritiden.

– Vissa känner sig stressade och blir omotiverade, men jag presterar bättre när jag spelar fotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.