Kyrkhjälpen i Jönköping driver natthärbärget för människor som tigger. Foto: SVT

Ikväll öppnar härbärget för tiggande

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkhjälpen har nu fått tillräckligt med volontärer så att det tillfälliga boende på Råslätt för människor är bostadslösa och tigger i Jönköpingsområdet, kan öppna. – Det känns väldigt bra att vi äntligen kan starta, säger Iréne Linddahl, samordnare Kyrkhjälpen.

Det är gymnastikhallen i Råslättskyrkan som kommer fungera som natthärbärge fram till den den 31 mars nästa år. Lokalen har varit klar för användning en tid men starten har fått skjutas upp eftersom det inte funnits tillräckligt med volontärer för att driva verksamheten.

– Nu har vi fått tillräckligt så att vi kan öppna. Vi har 22 volontärer och varje natt kommer det att finnas minst en samt en härbärgevärd på plats, säger Iréne Linddahl.

Mycket jobb

Kyrkhjälpen har tillgång till gymnastikhallen mellan 20.00 på kvällarna och 8.00 på morgonen, sedan måste gymnastikhallen tömmas för annan kyrklig verksamhet. Och inför kvällen start är det mycket som behöver ordnas.

– Ja, ikväll blir det jättemycket jobb. Det ska fyllas i dokument, rutiner ska gås igenom både för gästerna och personalen, krisplan och värdegrundsinformation. Men vi har tittat lite på hur andra härbärgen fungerar och kommer att använda oss av den kunskapen. Man behöver ju inte uppfinna hjulet två gånger.

Stort behov

I härbärget finns plats för 20 personer. Som gäst får man mot en avgift på 20 kronor per natt bo som längst sju nätter i rad. Sedan går turen över till någon annan. Och behovet av sovplatser är stort, säger Iréne Linddahl.

– Tyvärr finns det ganska många som inte har tak över huvudet. Vi räknar med att det finns ungefär 40 EU-migranter här just nu. Några kommer att åka hem över jul men många stannar.

Vart bor de som inte får plats hos er?

– De bor i tält eller i bilar. Och om de kommer och knackar på och det är 7 minusgrader eller lägre och vi inte kan ta in dem, får vi hänvisa dem till socialjouren. De som vi inte har plats för är inte Kyrkhjälpens ansvar, utan vi har blivit informerade om att hänvisa dem dit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer