Ilan De Basso blir ny EU-parlamentariker för socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att kommunalrådet Ilan De Basso lämnar kommunpolitiken i Jönköping och blir ledamot i Europaparlamentet. Det presenterade socialdemokraterna under onsdagen.

Ilan De Basso från Huskvarna har sysslat med kommunpolitik i Jönköpings kommun i 20 år men lämnar nu alltså för Bryssel och Strasbourg. Han kliver in efter att tidigare parlamentariker Johan Danielsson (S) utnämnts till minister i Magdalena Anderssons (S) regering.

Nästa vecka kommer platsen i Europaparlamentet utlysas och direkt efter tar Ilan De Basso plats i sitt uppdrag.

– Jag känner mig redo och väldigt motiverad och förväntansfull, säger Ilan De Basso (S).

Hans intresse finns främst i utrikespolitiska frågor och frågor som gäller arbetsmarknad och utbildning.

– Det är även frågor som jag arbetat med i Jönköpings kommun.

Kandiderar till riksdagen

Men Ilan De Basso finns än så länge även med som nummer två på socialdemokraterna i Jönköpings läns förslag till riksdagsvalet 2022, och vad som händer med den platsen nu är lite oklart.

– Min ambition är att fullfölja den här mandatperioden och det innebär att jag sitter kvar i EU-parlamentet till 2024.

Din ambition, men det kan bli annorlunda?

– Det skulle jag inte tro i det här läget, men det är en fråga som valberedningen får fundera över och då kommer vi återkomma med besked.

Ilan De Basso ställde upp i valet till Europaparlamentet 2019 och blev då nummer sex på Socialdemokraternas lista och därmed första ersättare.

Partiet kommer återkomma med besked om vem som tar Ilan De Bassos plats i politiken i Jönköping.

Detta är Ilan De Basso

Ilan De Basso (S) är uppvuxen i Stockholm och Örebro. Han flyttade till Jönköping i slutet av 90-talet och har bland annat arbetat som utredare, samt på Rädda Barnen och Arbetsförmedlingen.

Sedan 2010 är han kommunalråd i Jönköpings kommun där han bland annat ansvarar för utbildning, arbetsmarknad och omsorgsfrågor.

Sedan 2013 är han ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.